Appspalt

Vi har fått äran att ta över appspalten i tidningen Arbetsterapeuten! I varje nummer tipsar vi om olika appar för kognitivt stöd. Här kommer vi att samla de publicerade apptipsen!

Appar för känsloregistrering
#1 2021

Känslor påverkar vårt aktivitetsutförande i vardagen i hög grad. Att öka medvetenheten om sina känslor för med sig många positiva effekter. Ett första steg kan vara att registrera känslor över tid. Appar kan ge påminnelser om att det är dags att registrera, vilket gör det lättare att etablera en vana. Appar kan också ge översikter av ens mående som kan hjälpa en att få syn på eventuella mönster. 

Daylio
Plattform: ios, android Språk: svenska (mfl)

I Daylio kan man dokumentera känslor genom att välja en smiley, man behöver alltså inte skriva något och kan hålla det väldigt enkelt. Man kan också välja att lägga till tex aktiviteter, anteckningar och mål, vilket gör appen användbar även för den som är intresserad av att hitta samband mellan aktivitet och mående eller vill arbeta med att förändra sitt mående.

Lågaffektivt bemötande
Plattform:
ios, android Språk: svenska 

Den här appen låter föräldrar eller personal kartlägga ett barn eller brukares beteende och humör, för att lättare kunna upptäcka mönster och minska våldsamma situationer. Det går att registrera “vardag”, “varningsbeteende” och “kaos”, och att specificera vad brukaren gör. Appen ger översikt av när på dygnet det blir kris, vilka beteenden som återkommer och hur ofta.


Appar för känsloreglering
#2 2021

Starka känslor kan ofta bli ett hinder i vardagen. Här vill vi tipsa om tre appar som syftar till att hjälpa användaren att hantera känslor och öka sitt välmående. Alla apparna är gratis.

Snorkelövning
Plattform: android och ios 
Språk: svenska
Snorkelövning är en app utvecklad av Region Uppsala riktad till barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Appen har övningar för mindfulness, andning och krisfärdigheter i både text, ljud och videoformat. Man måste inte registrera något konto och appen fungerar även offline. 

Happify 
Plattform: android och ios 
Språk: flera språk, dock ej svenska

Happify bygger på positiv psykologi, kbt och medveten närvaro, med en tydlig koppling till forskning om vad som faktiskt förbättrar vårt mående. Det finns fristående övningar men också färdiga “spår” att följa över tid med fokus på tex att hantera stress eller kronisk smärta, förbättra relationer, eller öka din självmedkänsla.

Reachout Worrytime
Plattform: android och ios 
Språk: engelska

Denna app utgår från interventionen “orosstund” som används i kbt-behandling för ångest och ältande. Istället för att låta sig ryckas med varje gång orostankar dyker upp under dagen skriver man upp dem i appen och avsätter en bestämd tidpunkt för när man ska ägna sig åt dem. Detta gör att oron tar mindre utrymme och energi i vardagen och att man får mer tid och ork att ägna åt annat.


Appar för koncentration
#3 2021

Mobilen kan i sig vara distraherande, men vi kan också använda den som hjälpmedel för att behålla koncentrationen.  Här tipsar vi om 3 appar för detta. Och du, glöm inte att ta pauser när du jobbar med något uppmärksamhetskrävande!

Alla apparna är på engelska, och gratis med extra betalfunktioner. 

Forest
Plattform: Android, ios
I Forest planterar man ett träd, och medan det växer får man inte använda mobilen. Om man ändå gör det så vissnar trädet. Det är förvånansvärt effektivt som motivation! Det går att lägga till appar som man fortfarande kan använda under tiden trädet växer, om man behöver dem för att göra det man ska.

MyNoise 
Plattform: Android, ios och hemsida, mynoise.net
MyNoise låter en lyssna på olika ljudmiljöer – till exempel vitt brus, havsljud och regn. Man kan påverka ljudmiljöerna med hjälp av reglage, och få mer eller mindre av olika inslag. Det finns även ljud från ett lugnt kontor och en tentaskrivning som kan hjälpa en att komma i stämning vid hemifrånstudier! 

Engross
Plattform: Android, ios
I Engross kan man utifrån pomodoro-metoden ställa in intervall för arbetspass och pauser. En funktion vi verkligen gillar är knappen “Hit me when you are distracted”. Att öva på att notera när uppmärksamheten glidit iväg är en viktig del i att öva upp sin förmåga till fokus! Engross har även att-göra listor och kalenderfunktion.


Appar för rutiner
#4 2021

Efter en lång sommar kan det vara utmanande att komma tillbaka till vardag med arbete och skola. Därför vill vi tipsa om tre appar som kan hjälpa till att skapa och följa rutiner.

Todoist
Plattform: ios, android
Språk: Svenska
Pris: Gratis, möjligt att betala för extrafunktioner
Todoist har mängder av funktioner för att hålla reda på uppgifter; du kan gruppera dem i projekt eller lägga in i kalender, filtrera dem på olika sätt, färgkoda, välja listor eller anslagstavlor och ställa in påminnelser. Trots alla funktioner är Todoist lätt att komma igång med och ger god överblick.

Habitica 
Plattform: ios, android
Språk: Engelska
Pris: Gratis, möjligt att betala för extrafunktioner
Förvandla vardagens rutiner och uppgifter till ett datorrollspel! Du skapar en avatar, lägger in dina rutiner och saker du vill få gjort. Om du gör det du bestämt samlar du XP och vinner priser, som kläder och djur till din avatar, annars förlorar du hälsa. Du kan även gå med i en guild och samarbeta med andra.

Happy kids timer
Plattform: ios, android
Språk: engelska
Happy kids timer vill hjälpa barn till ökad självständighet i morgon- och kvällsrutiner. Appen visar en animerad bild av det moment man ska göra, till exempel borsta tänderna, och hur lång tid man har på sig. Med betalversionen av appen (21 kronor) kan man ändra ordning och lägga till aktiviteter. Bilderna gör att appen går att använda även för barn som inte kan engelska.


Appar för att hålla koll på tiden
#5 2021

Tidshjälpmedel kan göra det lättare att hålla koll på tiden, och verkar även kunna bidra till att man utvecklar en bättre känsla för tid. Här kommer några tips på appar! 

Time timer/Time timer for android
Plattform: android, ios 
Språk: engelska
Pris: gratis
Time timer är ett välkänt hjälpmedel, och appen är mycket lik originalet: tiden visas på en rund urtavla med en tårtbit som krymper vartefter tiden går. Man kan välja om urtavlan ska motsvara en timme eller en annan tidsmängd.

Vocal timer
Plattform: ios
Språk: engelska
Pris: gratis
Vocal timer visar tidsåtgång minut för minut med hjälp av krympande ringar och en röst som säger hur lång tid som är kvar. Röstpåminnelserna fortsätter även om man går ur appen. 

MultiTimer: Multiple timers
Plattform: ios
Språk: engelska
Pris: gratis med extra betalfunktioner
Här kan du sätta flera timers samtidigt för olika sysslor och ha återkommande timers. Det finns många funktioner, men grafiken är ändå tydlig och lättöverskådlig. 

Visuell timstock
Plattform: android
Språk: svenska 
Pris: gratis med extra betalfunktioner
Denna app liknar hjälpmedlet timstock, med lampor som synliggör tiden. Man kan välja olika tidsintervall. Appen är tydlig och lättanvänd, men en stor nackdel är att nedräkningen avbryts om du går ur appen.

Appar för att underlätta julfirande
#6 2021

Matfröjd 
Plattform: android, ios
Språk: svenska
Pris: gratis
Matfröjd är en matlagningsapp för äldre, deras anhöriga och personal. Här finns recept med steg-för-steg-instruktioner och inspirerande bilder, tex juliga recept som Janssons frestelse, pepparkaksmuffins och grönkålssallad. Skaparna bakom MatFröjd har också gjort apparna Matglad och Matglad helt enkelt. 

Christmas Gift List, engApps
Plattform: android
Språk: engelska
Pris: gratis, finns betalversion utan annonser 
Samla julklappsidéer och inköp i en lista. Lägg in de personer du vill handla till, spara idéer och länkar. Bocka av inköp efterhand. Listan går att lösenordskydda för att hålla den hemlig och valutan går att ändra till sek. Du kan också se hur mycket pengar du har spenderat och hur mycket av din budget som finns kvar.

The Christmas Gift List,  Denys Ievenko
Plattform: ios 
Språk: engelska
Pris: gratis, finns betalversion med extra funktioner 
Ungefär samma funktioner som appen för android. Finns många filterfunktioner. Du kan sortera presenter utifrån butik- väldigt smidigt ute i julshoppingen!

Kasta rätt, Karlstads kommun
Plattform: android och ios
Språk: svenska
Pris: gratis
Ta hand om ditt julskräp på rätt sätt! Du kan söka på hur ditt skräp ska sorteras och hitta återvinningscentraler nära dig. För invånare i Karlstad finns aktuell information om sophämtning etc, men övriga funktioner är användbara oavsett var du bor.  

Appar som hjälper dig vakna
#1 2022

Alarmy av Alarm clock Alarmy / Delight Room Co., Ltd.
Plattform: Android, IOS
Språk: Svenska
Pris: Gratis, möjligt att betala för extrafunktioner
Alarmy är en app för den som ofta stänger av larmet i sömnen. Appen låter dig välja ett uppdrag för att stänga av larmet – till exempel skaka mobilen, lösa matteproblem eller lägga memory. 

Walk me up av Bazzinga Labs
Plattform: Android, IOS
Språk: Engelska
Pris: Gratis, möjligt att betala för extrafunktioner
För att stänga av larmet måste du gå upp och gå ett visst antal steg, som du själv ställt in. Om du försöker skaka mobilen istället för att gå så återställs stegantalet.

Yoga wake up av Yoga Wake Up, Inc.
Plattform: Android, IOS
Språk: Engelska
Pris: Några gratis övningar. Gratis testperiod i 7 dagar, därefter olika typer av prenumeration. 135 kr/månad eller 609 kr/år. 
Ett mjukare sätt att vakna och börja dagen. Väckarklocka som följs av kortare övningar i meditation och yoga, med yogaövningar som kan göras i sängen! Stor variation utifrån dina preferenser och en mängd olika övningar. Prova gratisövningarna först för att se om det är något för dig. 

Appar som hjälper dig att somna 
#2 2022

PocketCasts 
Plattform: Android, ios 
Språk: Svenska mfl
Pris: Gratis
En enkel och välfungerande app för att lyssna på podcasts. Det finns många poddar som funkar bra att somna till – både sådana som är gjorda med det syftet, som Somna med Henrik och Sov med mig, och stillsamma poddar som Filosofiska rummet och Naturmorgon

Hyssjare: hjälp för föräldrar
Plattform: Ios 
Språk: Svenska mfl
Pris: Gratis
Sövande ljud, ursprungligen för att hjälpa bäbisar att somna, funkar dock utmärkt även för vuxna! Utöver vanliga naturljud och brus av olika slag finns även tex ljud av hjärtslag, tvättmaskin och takfläkt, och man kan skapa sin egen kombination av olika ljud. Om appen ges tillgång till mikrofonen startar den automatiskt under natten om man vaknar, för att underlätta återinsomning. 

BiMi 
Plattform: Android,  ios
Språk: Svenska
Pris: 36/30 kr
BiMi är en app med nio guidade meditationer på svenska, för energi, avslappning och sömn. Appen är enkel och tydlig. Sömnmeditationerna är 10, 20 och 30 minuter långa och finns med och utan musik.

Sommarappar
#3 2022

UV Lens av Spark 64
Plattform: android, ios
Språk: engelska (och några andra men ej svenska)
Pris: gratis
I den här appen kan du se aktuell UV-nivå och även hur nivån kommer att variera under dagen och nästa dag. Du får veta hur lång tid det beräknas ta tills du riskerar att bränna dig, få råd om olika sätt att skydda dig mot solen och få påminnelser när du behöver ta på en ny omgång solskydd. 

Naturkartan
Plattform: android, ios, även webplats 
Språk: svenska
Pris: gratis 
Naturkartan är en friluftsguide där man kan hitta tips på utflyktsmål och sevärdheter i sin omgivning. Man kan filtrera resultaten utifrån olika tillgänglighetsbehov – exempelvis framkomlighet med rullstol eller tillgång till toalett. 

PackKing 
Plattform: android, ios
Språk: svenska
Pris: gratis begränsad version, 46 kr/år för fullversion 
Med PackKing får du förslag på saker att packa utifrån destination, längd på resan, aktiviteter, transportmedel och om du kommer att kunna tvätta under resan. Du kan lägga till och ta bort saker, samt bocka av vad du packat.  Gratis kan du göra en lista, med fullversion hur många du vill. 

Appar för kalender och planering
#4 2022

Cozi Family Organizer
Plattform: ios, android + webbversion
Språk: engelska
Pris: gratis med reklam, betalversion (355 kr/år och familj) utan reklam och med fler funktioner
Cozi är en app med flera smidiga funktioner, bland annat en kalender där flera personers scheman och aktiviteter kan läggas in. Du kan använda olika färger och antingen se allas aktiviteter samtidigt eller filtrera fram bara en person. Går att synka med kalendrar som Apple, Google och Outlook.

Clue
Plattform: ios, android
Språk: engelska
Pris: gratis, betalversion (425 kr/år) ger tillgång till extrafunktioner
Appen Clue hjälper dig att hålla reda på menscykeln. Du kan välja vad du vill spåra (till exempel blödningar, smärta, känslor, sömn) och vilka påminnelser du ska få, till exempel när mensen är på gång. Det kan hjälpa en både att vara lite förberedd, och att lättare förstå och känna igen vad som händer i kroppen.

Google Kalender
Plattform: ios, android + webbversion
Språk: svenska
Pris: gratis
Googles kalenderapp är en av våra absoluta favoritappar. Den är gratis och reklamfri, lätt att komma åt både i webbläsare och på olika sorters smartphones, går att dela med andra och att färgkoda.

Appar för oroliga tider
#
5 2022

Clear fear, Stem4
Plattform: IOS, android
Språk: engelska
Pris: gratis
Appen innehåller många olika tekniker från KBT för att hantera olika typer av oro/ångest. Det finns bland annat övningar för medveten närvaro och övningar i att hantera orostankar och tankefällor. Här finns också möjlighet att förbereda sig själv för svåra stunder genom att fylla i vad man kan göra för att hjälpa sig själv, något som ofta är svårt att minnas när man väl behöver det.

Calm harm, Stem 4
Plattform: IOS, android
Språk: engelska
Pris: gratis
Appen är utvecklad för att hantera impulser att självskada men kan även användas för att hantera andra svåra känslor. Huvuddelen av appen är förslag på olika saker man kan göra för att till exempel trösta eller distrahera sig för att stå ut under svåra stunder. Det finns också en övning för medveten andning och möjlighet att registrera perioder utan självskada.

Safe place
Plattform: ios, android
Språk: Svenska, engelska och ukrainska
Pris: Gratis
Safe Place är en app från Rädda barnen, med övningar för att avleda starka känslor och komma till ro. Man kan bland annat sortera stenar, poppa bubblor och skriva ner jobbiga tankar på löv och låta dem flyta iväg i en bäck.

Jul-appar – nu är det jul igen!
#6 2022

Nu är det jul igen! I år verkar möjligheterna att resa och umgås bättre än de senaste åren och då kan dessa appar vara användbara.

Resledaren, Haja Applikation AB
Plattform: android, ios
Språk: svenska
Pris: gratis
Resledaren är en reseplanerare utvecklad för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Den fungerar för resor med kollektivtrafiken i hela landet! Man kan lägga till flera påminnelser inför resan, till exempel för när det är dags att gå hemifrån, och ha checklistor. Man kan också skicka och ta emot resor.

Matglad- helt enkelt, Wopii development
Plattform: Android, ios
Språk: Svenska
Pris: Gratis
Matglad är till för att underlätta självständighet och matlagningsglädje. Den stöttar matlagaren med hjälp av filmsekvenser, bildstöd, talstöd och stegvisa instruktioner. Den innehåller recept med inköpslista och timer. Du kan också planera din egna veckomatsedel.

Visual timer countdown, Christoph wiesner
Plattform: android
Språk: engelska
Pris: gratis

Visual Timer, INFINX SERVICES PVT LTD
Plattform: ios
Språk: engelska
Pris: gratis, 13 kr för premium

Väntan på tomten kan kännas oändlig. Då kan det vara bra att använda ett visuellt tidshjälpmedel! Dessa appar visar tiden som hjälpmedlet Time timer, alltså med en röd skärva som krymper vartefter den förutbestämda mängden tid går.


Tips om andra sammanställningar av hjälpsamma appar finns här!